Monoproteiin – mis see on?

monoproteiinViimasel ajal on üha enam lemmikloomapoodidesse jõudnud toite, millel on kirjas, et tegu on monoproteiin toiduga. Kuid, mis see täpsemalt on? See tähendab seda, et toit sisaldab ühte ainsat loomset proteiini ehk valku. Kui paki eesmisel küljel on kirjas “lammas” ja koostisainete nimekirjas samuti ainult “lammas”, siis see on monoproteiin toit. Siinkohal tuleks tähelepanu juhtida ka sellele, millistest loomsetest allikatest pärinevad lisatud rasvad ja õlid. Antud näitel peaksid need pärinema lambalt. Seega toidu koostises peaks läbivaks loomseks valguks olema ainult üks nimetus.

Väga oluline on alati lemmiklooma toitude ja maiuste koostisosade nimekirja lugeda, sest isegi, kui paki peal on suurelt “lammas”, siis väga paljude toodete koostisesse on lisatud täiteks kana, kuna tegu on soodsama toorainega. Kana on üsna tuntud allergia tekitaja paljudel lemmikloomadel.

Kellele sobib monoproteiin toit? 

Monoproteiin toit sobib lemmikutele, kel on mõne loomse proteiini osas allergia või toidutalumatus. Ühe valgusisaldusega toidud aitavad vältida kindlaid proteiine, mille suhtes lemmikloom on allergiline, tagades samal ajal tasakaalustatud toitumise. Siinkohal ei tasu unustada, et suurt rolli mängivad ka toorainete kvaliteet ning erinevate lisandite olemasolu. Mida puhtam koostis, seda õnnelikum on meie lemmik.

Toiduallergia ja toidutalumatus ei ole päris sama. Toiduallergia korral avaldub tugev allergiline reaktsioon, kuna keha üritab end kaitsta tekitades tugeva immuunvastuse. See võib omakorda tekitada sügelust ja erinevaid nahaprobleeme. Toidutalumatuse puhul ei suuda keha teatud koostisaineid seedida ja see võib avalduda  kõhulahtisusega ning oksendamisega.

Paljud lemmikloomatoidud sisaldavaid erinevaid valke ja sellepärast on üsna keeruline välja selgitada toidutalumatuse või -allergia  põhjustaja. Seetõttu on monoproteiin toidud headeks abilisteks eliminatsiooni dieedil ehk selle abil saab välja selgitada, millise valgu tarbimine teie lemmikloomale ei sobi. Tegu on siiski pikaajalise protsessiga ja soovitame kindlasti konsulteerida oma loomaarstiga.

Monoproteiin toidud sobivad ka neile, kel on tundlik seedimine, kuna ühte valguallikat on lihtsam seedida, kui mitut erinevat. Organismid töötlevad erinevaid proteiine erineva kiirusega. Kõige paremini seeditavad valguallikad on näiteks veis, lammas, kana ja munad. Vähem seeditavad on peamiselt taimsed valguallikad.

On leitud, et toidutalumatuse või -allergia võib olla seotud sellega, kui tihti ja millises koguses ainetega loom kokku puutub oma eluaja jooksul ning need võivad tekkida igal ajal. Seetõttu soovitatakse aeg-ajalt vahetada valgu allikaid toitumises (kui on teada, mis proteiinid lemmikloomale sobivad), kuna see aitaks vähendada konkreetse valgu allergeenset mõju, mis muudab allergia tekkimise vähem tõenäoliseks.

Monoproteiin - mis see on? | Sniffy - Parima sõbra heaks

Meie turul on veel üsna limiteeritud valik monoproteiin toitudest ja maiustest. Eriti väike valik on maiuste osas, mis ei sisalda kana.

Kuna meie enda koeral Ulfil on kanaliha osas allergia, siis olime väga hädas maiuste leidmisel (paljud maiused sisaldavad mingil määral kana, kuigi paki esiküljel ei ole mingit viidet kanale). Väiksemgi kana kogus vallandus sügelemisena ja vesiste silmadega. Seega oleme enda tootevalikus pööranud suurt tähelepanu sellele, et ka toidutalumatusega või -allergiaga koerad leiaksid endale midagi head ja kvaliteetset.

Ulf saab igapäevaselt Tales & Tails lambatoitu ning see sobib talle väga hästi, kuna koosneb ainult lambast (lamba sisaldus 75%) ja toidu tekstuur on pehme ning poolniiske. Samuti on meie maiuste tootevalikus suur osakaal monoproteiin maiustel (veis, lammas, kalkun, hobune, tursk, kana) ja oi, kui suured fännid meie koerad on, kuna maiuste lihasisaldus on keskmisest palju kõrgem (vahemikus 80% kuni 100%) ning on suuremal osal valmistatud õhkkuivatatud meetodil. Lisaks Tales & Tails brändile on esindatud selliste ettevõtete tooted nagu WOW, Naturfutter ja Rocketo.

3,10 54,00 
3,10 54,00 
3,10 44,51 
Kasutame oma veebilehel küpsiseid. Meie veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Teil on igal hetkel võimalik küpsiste ja veebilehitseja seadeid muuta.